Zoek in deze blog

  • Start
  • Blog
  • Mijn oudste klant en mijn beste cappuccino

Mijn oudste klant en mijn beste cappuccino

gekleurde mok in volautomatische koffieautomaat van MieleDaar kwam ze aan. Een waardige dame die zelfverzekerd, doelbewust en met een kaarsrechte rug naar mijn voordeur schreed.

Achter haar aan kwam haar dochter, die haar trakteerde op een kleuranalyse. De hoogbejaarde dame was verrast vanwege het feit dat ik haar in mijn deuropening al stond op te wachten. Met een heldere en indringende blik gaf ze me een ferme handdruk en ze zei dat ze er zin in had.

Op alles wat ze zei, knikte ze parmantig met haar hoofd om haar woorden kracht bij te zetten. Haar parfum hing als een zweem van zwaarte om haar heen en gaf haar frêle gestalte meer stevigheid.  De warmkleurig geverfde haren waren in een bobline geknipt en mooi glad naar binnen gestyled. De glazen van haar randloze bril waren in een vorm geslepen die goed bij haar smalle gezicht pasten. De goudkleurige accenten op haar bril en haar gouden juwelen harmonieerden met haar koperkleurige haren. Ze droeg een op maat gesneden donkerblauw colbertje van perfecte kwaliteit met daaronder een eveneens donkerblauwe zijden top met een print van witte kleine polkadots. Haar pantalon was lichtgrijs en ze droeg er prachtige donkerblauwe ballerina's bij, voorzien van een elegante strik. Haar wangen zagen er fluweelzacht uit, bepoederd met een zalmroze blusher.

Nadat ze op haar nadrukkelijke verzoek als laatste en in haar eigen tempo de twee trappen naar mijn studio opklom, vroeg ze me bij de laatste tree om mijn arm. Eenmaal in mijn studio gearriveerd keek ze goedkeurend om zich heen en nam plaats op één van de stoelen die ik haar aanwees. Vrijwel direct lanceerde ze op haar eigen elegante manier haar mening en ideeën over kleur en uitstraling. En ik? Ik betrapte mezelf op een wat afwachtende houding. Het had andersom moeten zijn.

Wat kon ik nog vertellen aan deze hoogbejaarde, elegante, zelfbewuste dame met 33 jaar meer levenservaring dan ik? Ik kreeg het gevoel dat alles wat ik wist niets extra's zou kunnen toevoegen aan wat deze dame uitstraalde. Ik besloot het over een andere boeg te gooien voordat ik met het imagoadvies zou beginnen. Ik ging haar diverse vragen stellen. Ik was ervan overtuigd dat ik dan een invalshoek zou vinden om te kunnen starten met het advies. Ik werd er echter niet geruster op. Op mijn vraag hoelang zij haar haar verfde, antwoordde ze zelfverzekerd: 'Heel erg lang en ik ga het nog heel erg lang doen. In ieder geval tot mijn honderdste, want ik hoop dat ik dat mag worden. Ik ben nu 83 jaar oud en ik ben nog lang niet toe een aan grijs hoofd.' Mijn respect voor haar groeide nog meer.

Wat ik haar zou adviseren, haar doel stond vast. Ik had er niets tegen in te brengen. Ik besloot een pauze in te lassen. Op mijn vraag wat zij wilde drinken, antwoordde ze: 'een cappuccino', alsof het vanzelfsprekend was dat ik deze altijd maakte voor mijn klanten. En toen opeens.... ik ging ervoor. Ik kon er niet meer onderuit. Dit verdiende ze. Het allerbeste voor haar! Nog nooit heb ik mij zo uitgesloofd om een geweldige kwaliteitscappuccino te maken. Het moest er één zijn met de juiste hoge schuimkraag, de juiste hoeveelheid cacao, de juiste warmte. Met toewijding roerde ik in mijn pannetje om de melk zo perfect mogelijk schuimend te maken. Trots serveerde ik haar mijn beste cappuccino ooit.

Wat in hemelsnaam deed mij zo hard werken met die cappuccino voor haar? Was het haar klasse, haar ouderdom, haar gedecideerdheid, haar gevoel voor kwaliteit en schoonheid, haar mimiek, haar voorkomendheid, haar lichaamshouding? Ik denk alles bij elkaar. Ik was onder de indruk. Mogen velen op deze manier zo oud worden als zij. 

Mijn conclusie was opzienbarend; haar hele houding drukte respect uit voor haar omgeving. Als reactie op haar houding, werd er in mij respect voor haar aangewakkerd. Dit gebeurde gewoon. Onbewust. Ik had er geen grip op. Ik wilde ook klasse naar haar toe uitstralen, gaan voor kwaliteit, haar gevoel voor schoonheid evenaren, haar geven waar ze recht op heeft: mijn toewijding; kortom ik wilde het beste voor haar. Is dit niet interessant?

Ik werd weer bevestigd hoe mooi mijn werk is. Mensen bekrachtigen in wie ze zijn. Het beste in hen naar boven halen, zodat zij ook weer het beste in anderen naar boven halen. Zo werkt het. Ik heb het vandaag aan den lijve mogen ervaren.

Al met al heb ik haar een heel mooi advies kunnen geven, waarin er wonder boven wonder genoeg eyeopeners voor haar waren. Ze liep tevreden, enthousiast en met een kaarsrechte rug mijn huis uit. Dank u wel, lieve mevrouw. U heeft mij vandaag in mijn hart een levensles geleerd.

 

NB: Het bovenstaande zie ik als voorbeeld van processen die onbewust op gang komen tijdens sociale interacties op het gebied van spontane ontmoetingen, vriendschappen, collegiale samenwerking en andere samenwerkingsvormen.

 

Tags: kleuranalyse, imago-advies