De Nieuwe Kleuranalyse Aanpak
Wil jij serieus genomen worden, zodat wie jij bent en wat jij doet in overeenstemming is met je uitstraling? Versterk je geloofwaardigheid met de juiste kleuren en belijning.
De principes met betrekking tot kleur hebben een tweeërlei uitwerking:
1. Bewust fysieke beïnvloeding (betrekking op iemands fysieke aantrekkelijkheid), en
2. Onbewuste psychologische beïnvloeding (de taal van een kleur; bijvoorbeeld, donkerblauw communiceert professionaliteit, betrouwbaarheid.)
Hoe versterk je je uitstraling? Door het creëren van harmonie met de ondertoon van je huid en door contrastrerende kleuren te dragen. Een huid is koel of warm.
De Nieuwe Kleuranalyse Aanpak tegenover het ouderwetse kleursysteem:
Veel kleurhuizen stemmen harmonie evenredig af op het haar, de kleur ogen (zelfs rekening houdend met de patronen van de pupil) en op basis van de natuurlijke contrasten. Men kan dan gemêleerde (koele én warme kleuren) paletten mee krijgen, waardoor men zich kleedt in zijn secondbest kleuren en niet in zijn beste kleuren. Houdt men alleen rekening met iemands natuurlijke contrasten dan kan er monotonie gecreëerd worden; de uitstraling is saai en eentonig. Bijvoorbeeld: heeft iemand licht haar, lichte ogen en een lichte huid, dan zou men alleen lichte kleuren moeten dragen. Je kunt je dan wel voorstellen dat iemand helemaal verdwijnt in zijn kleuren.
De huid wint het altijd van de kleur van de ogen en haren
Sinds 2007 heb ik veel ervaring opgedaan met intensief analyseren en intensieve (zelf)studies. Hieruit mag ik concluderen dat de huid de basis is van waaruit harmonie moet plaatsvinden. De huid wint het altijd van het haar en de ogen. Bij veel mensen kan de huid koel zijn en de ogen of het haar warm. De huid echter reageert het meest op de kleuren die je draagt. De kleuren van de ogen en haar spelen secundair een rol. Je haar kan niet rimpelig of vlekkerig ogen bij de verkeerde kleur, je huid wel.
Ook wordt er nog al eens geanalyseerd op iemands persoonlijkheid. Dit is niet juist in de context van technisch analyseren. De persoonlijkheid en/of levensstijl zou(den) kleurbepalend moeten zijn. Uitgangspunt in De Nieuwe Kleuranalyse Aanpak is de huid. Wanneer iemand zijn beste kleuren draagt, wordt hij automatisch versterkt in zijn persoonlijkheid. De persoon komt vitaler en krachtiger over. Natuurlijk kun je een second-best kleur inzetten om een bepaald imago te bereiken, maar we hebben het in dit artikel over het bepalen van beste kleuren op technisch niveau.
Ook heerst er de denkwijze dat kleuren intuitief moeten worden gekozen voor het beste resultaat. Dit is niet juist. Het moet goed voelen is de gedachte. Wanneer men echter kleuren draagt, zonder kennis van kleur en van de psychologie van kleur en belijning, dan is het onmogelijk om goede keuzes te maken voor kleuren, waarin men het allerbest tot uitdrukking komt (in diverse situaties). Daarbij komt ook nog eens kijken, dat we door onze cultuur, door andere omgevingsfactoren, alsmede door het modebeeld geconditioneerd zijn. Wat mensen gewend zijn te zien wanneer ze in de spiegel kijken, vinden ze mooi. Mensen kiezen dus blijkbaar al gauw kleur op basis van gewoonte en niet op basis van wat kleur werkelijk uitwerkt op de huid. Hierdoor komen veel mensen niet tot hun recht en kiezen voor kleuren die 'second-best' zijn of voor kleuren die nog minder fraai ogen. Uitgangspunt om te analyseren in de Nieuwe Kleuranalyse Aanpak is een objectieve (technische) benadering. Dus niet intuïtief. Meer over kleuruitwerking kun je o.a. lezen op mijn blog mijn Kleur Eye-openers.
Als voorbeeld heb ik twee foto's bijgevoegd. Ik heb gebruik gemaakt van de foto's van de modellen van het make-upmerk Arabesque. Het model links heeft een koele huid en het model rechts een warme huid, althans daar ga ik maar van uit. Het model links is opgemaakt in de koele kleuren en het model rechts is opgemaakt in de warme kleuren. Beiden komen prachtig tot hun recht in de respectievelijk koele en warme kleuren.
Het creëren van valse harmonie
Feit is dat de meeste mensen een koele ondertoon hebben en dat er minder warme kleurtypes zijn, dan men denkt. Een héél klein percentage van de mensheid is een herfsttype. Dit komt omdat het simpelweg genetisch bepaald is. De donkere gedempte kleuren van het herfstpalet flatteren de meeste mensen niet. De huid wordt er dof van en ziet er dan vermoeid uit.
Vaak wordt er geanalyseerd op basis van het warme haar en de warme kleur ogen. De huid wordt dan warm opgemaakt en de make-up matcht niet met de huid. De make-up oogt dan poederig en er ontstaan markeerlijnen; men moet noodzakelijker wijs héél het gezicht met foundation behandelen. De kleuranalyses worden dan gemaakt op basis van 'valse harmonie'. Het resultaat is dat men er wel redelijk goed lijkt uitziet, maar niet op zijn best. Jammer is, dat iemands verschijning dan niet optimaal zal stralen.
Lees het verhaal van Nan en Mareille, bij wie het mis ging. Het heeft hen jammergenoeg jaren gekost hun beste kleuren via mijn Nieuwe Kleuranalyse Aanpak te vinden.