Over Kleur

 

 
Kleuren drukken uit zichzelf iets uit. Daar moet je gebruik van maken. (Vincent van Gogh 1853-1890).

 

 

De eerste indruk
Onderzoek heeft aangetoond dat kleur een belangrijke factor is bij het bepalen van de eerste indruk van iemand.

Over kleur
Ons dagelijks leven wordt beheerst door kleur. Kleur is leven. Een leuk weetje: met ons blote oog, in het goede licht, zijn we in staat 16 miljoen kleuren te kunnen onderscheiden. Het is bijzonder dat al deze kleuren van de primaire kleuren vandaan komen (rood, geel en blauw).
Kleuren zijn meer dan alleen maar mooi om te zien. Er is geen mens die volkomen objectief (emotieloos) kleuren waarneemt. Kleuren beïnvloeden ons denken en voelen.
Kleuren zijn het jasje van onze persoonlijkheid. Dragen we de juiste kleuren, dan zien we er niet alleen frisser en actiever uit, maar stemt onze uitstraling overeen met wie we werkelijk zijn.
Kleuren zijn daarnaast ook een instrument om een imago te creëren, wat vooral in het zakenleven vaak van pas komt.

Wat heeft uw zelfbeeld en de juiste kleuren met elkaar te maken?
Modieuze en stijlvolle kleding is geen privilege van jonge, mooie en vermogende mensen. Mode is ook niet hetzelfde als dat wat op een bepaald moment ‘in’ is, maar juist alles wat de draagster of drager voordelig doet uitkomen.
Iedere persoonlijke expressie bevat elementen van schoonheid en voorbeeldigheid. Het is belangrijk daar de vinger op te leggen en het vervolgens te versterken en naar voren te halen. We zijn gemaakt om tevreden met onszelf te zijn en onze mogelijkheden volledig te benutten. Dit veroorzaakt een positieve wisselwerking met onszelf, maar ook met onze omgeving. Het gebruik van de juiste kleuren en kleding spelen hierbij een grote rol.

Wat voor effect heeft kleur op uw imago?
Kledingkleuren wekken beelden op: Met rode kleding roepen we een ander imago op dan met donkerblauw. Zolang de kleurkeuze bepaald wordt door onbewuste processen, leven we nog niet in de vrijheid zelf ons imago te kunnen toepassen. Wie de waarde en effecten van kleuren kent, kan kleuren speels hanteren en naar believen een kleur kiezen die uitdrukt wat hij wil overbrengen.